Trädgårdens gyllene regler

Vad får man egentligen göra i sin egen trädgård? Får man gå naken och vilken tid bör man egentligen klippa gräset? Folkvettsexperten Magdalena Ribbing har svaren på de vanligaste frågorna angående vett och etikett i trädgården.

Klädsel

Den första frågan Magdalena svarar på är huruvida det är okej eller inte att gå naken i sin egen trädgård. Hennes svar blir nej om det är så att man i sin trädgård är synlig för omgivningen. Däremot är det okej att gå naken om man har en insynsskyddad trädgård. Hur är det med klädstilen vid middagsbordet då? Magdalena tycker inte att man ska förvänta sig att det är okej att sitta och äta en måltid i badkläder bara för att man är utomhus. Det finns nämligen de som inte tycker att det är särskilt behagligt att äta i närheten av avklädda personer. Däremot går det bra på platser där nakenheten är ett faktum.

Tomtskötsel

Som hus- och trädgårdsägare har man ju så klart även ett visst ansvar för hur trädgården och omgivningen runt huset ser ut. Ingen vill bo granne med en illa skött tomt. Därför kan du tänka på att hålla allmän ordning och reda, både vad gäller lösa föremål, men också själva trädgårdsanläggningen i sig. Det kanske är dags att fräscha upp trädgården med lite ny mark- eller trädgårdssten? För inspiration, ta en titt på www.flintakonstbetong.se.

Ljud

Vad finns det för regler för gräsklippning och andra sysslor som har ljud för sig? Enligt Magdalena ska man inte föra oljud före klockan åtta på morgonen och efter klockan nio på kvällen. Hon påpekar dock att man förstås kan komma överens med sina grannar om egna tider som passar alla. Till den här kategorin hör även hög musik och lekande barn.

Vid middagsbordet

På frågan om man får ha på sig solglasögon vid middagsbordet utomhus svarar Magdalena ja. Om solen är besvärande så är det okej med solglasögon, men trevligare vore det om man istället använde en hatt för att hålla solens borta från ögonen. En annan middagsaktivitet är tacktal. Måste man faktiskt hålla tacktal vid till exempel en trädgårdsfest? Detta är enligt Magdalena absolut inget måste men däremot är det en svensk tradition att hålla ett tacktal till festens värd eller värdinna, oavsett vart festen hålls.

Etikettsbrott

Magdalena säger att det egentligen inte finns något ”etikettbrott” så länge man är vänlig och hänsynsfull. Hon brukar ofta citera en rysk författare och läkare som en gång sa att ”det inte är den som spiller sås på duken som begår etikettsbrott, utan den som påpekar att någon annan har spillt sås på duken”.