Renovera själv eller anlita?

Någon gång i ditt liv kommer du att behöva måla om din fasad. Det betyder att hela fastighetens yttre väggar kommer att behöva ett eller två lager av ny färg, samt att gammal, flagnad färg behöver skrapas bort. Det är ett ganska omfattande arbete som behöver göras och det är ett jobb som du kan göra helt själv, om du vill. Det går också att hitta många bra målare i Göteborgsområdet som kan göra det åt dig. När det gäller el-installation är det bra att anlita professionella hantverkare då det finns många risker med att göra detta själv. Förutom att du kan skada dig ordentligt kan du i framtiden få problem i försäkringsärenden om något skulle hända ditt hus. 

Priset för en fasadmålning varierar ganska kraftigt. Det som i slutändan kommer att avgöra vad det hela kommer att kosta är en fråga om yta på husets fasad samt vilken typ av färg man vill använda. Ytan kommer också att avgöra hur lång tid arbetet kommer att ta. Det är viktigt att ha detta i åtanke eftersom att det ger dig en uppfattning om hur mycket det kan tänkas kosta att göra det själv respektive om en målare gör det åt dig. Något som kan fastställas redan nu är att det kommer att ta längre tid att måla för dig än för en erfaren målare och man räknar med att ett proffs klarar av 3 kvadratmeter i timmen.

Så vad blir priset i Göteborg?

Som det brukar vara i Sveriges största städer så är priset oftast högre på de olika renoveringar som man kan göra på sitt hus. Göteborg är absolut inget undantag, utan prisbilden tillhör bland de högsta i landet. Den egentliga avgörande faktorn för hur mycket det kommer att kosta är hur lång tid det tar, eftersom att målare generellt sett tar betalt per timme. Ju större hus, desto mer yta att måla vilket innebär att det kommer ta längre tid och kosta mer. Dock ska man tänka på att arbetet kommer att bli bättre utfört än om du skulle ha gjort det själv, samtidigt som du sparar tid genom att slippa behöva göra det på egen hand.

Priset som man kan förvänta sig att en målerifirma tar för en målare är omkring 300-500 kronor per timme och samma prisnivå får man räkna att en elektriker kostar. Alla hantverkare kan dock vara olika snabba och noggranna. Detta är också något man får räkna in i priset. På Elfacks mässa i Göteborg ordnades varje dag en tävling som korade den snabbaste elektrikern. G Jonassons EL AB hade under dessa fem dagar två vinnare i sitt team. Kanske gör dem jobbet snabbare än andra el-firmor? 

Om man räknar på timpriset för en målare utifrån respektive kvadratmeter kommer det alltså att innebära att strax under 200 kronor per kvadratmeter kan man förvänta sig som kund, och det är när man också räknar in materialkostnader. Betänk att denna uträkning är gjord med förutsättningen att kunden har utnyttjat ROT-avdraget, ett skatteavdrag som gör det möjligt att endast betala halva kostnaden för själva tjänsten. Beställ in olika offerter från olika målerifirmor i Göteborg så kommer du ha än bättre koll på vilket pris det kan tänkas röra sig om.