Planera din köksinredning

När man bygger nytt, eller renoverar ett kök, är det mycket man bör tänka på i förväg för att resultatet ska bli så bra som man tänkt sig. Här nedan har vi satt ihop en lista som vi hoppas kan hjälpa dig i planeringen av ditt kök. Titta även in på Sormlandskok.se om du behöver inspiration till de olika punkterna.

Färgval

Det är bra att bestämma sig för vilken färg man vill att köket ska ha. Det gäller att hitta kombinationer som man kan känna sig nöjd med. Begränsa dig gärna till några få så kommer det bli lättare att matcha.

Golv

Golvet är viktigt att tänka på, speciellt hur man vill att det ska vara. Lättstädat och tåligt eller kanske stiligt och modernt? Det går att få i många olika lösningar och det är upp till dig att avgöra vad som passar din situation bäst.

Väggar

Det spelar inte så stor roll om du väljer att tapetsera eller måla, väggar är enkla att göra om ifall man inte skulle bli nöjd. Våga experimentera på väggar som tillåter det och tänk på att det är viktigt att ha bra material på väggar som riskerar att få stänk.

Material

Materialet i köket är ett val efter smak, framför allt skåpluckor och lådor. Bänkskivan bör man dock tänka till lite extra kring. Självklart vill man att den ska se bra ut, men inte på bekostad av funktion och kvalité.

Vitvaror

Vitvaror ska väljas med omsorg. Storleken avgörs av hur mycket de fyllas med, vilket betyder att ju större familj du har desto större vitvaror behöver du. Det finns vitvaror med massa olika funktioner som kanske inte är nödvändiga, men se framför allt till att köpa energisnåla vitvaror då det kommer att spara dig mycket pengar på elförbrukningen.

Förvaring

Ett bra kök har bra förvaringsmöjligheter. Det är inte endast glas och tallrikar som ska ha utrymme utan mycket annat som kräver plats i köket. Dessutom ska du ha plats för matvaror som inte kräver kyl eller frys, alltså någon form av skafferi.

Utrymme

Ett kök är ändå ett begränsat utrymme som inte tål alldeles för mycket delar. Köksmöbler är dock en viktig del av köket som ska få plats och efter att de positionerats så kanske det inte finns så mycket mer utrymme att laborera med. I ett litet kök är det snarare klokare att flytta ut matplatsen till ett annat rum, speciellt om man är många som ska sitta kring bordet. Välj helt enkelt bord efter utrymme i köket och det finns idag bord och stolar som är utformade för att passa i små kök.

Säkerhet

För familjer som har små barn är det viktigt att tänka på säkerheten i ett kök. Tippsäkra vitvaror är ett krav, samtidigt som spishällen ska vara skyddad. Dessutom finns det säkerhetsspärrar att montera på lådor och skåp för att barn dels inte ska klämma sig och dels inte komma åt knivar, rengöringsmedel eller annat skadligt.

Känner du att du fortfarande behöver mer information, se Byggahus.se för ännu fler kökstips.