Kommunikationen är vanligaste orsaken till problem med hantverkare

I början av förra året presenterade Konsumentverket en rapport om klagomål som anmälts under året. Där kunde man bland annat läsa att de flesta klagomålen gällde hantverkstjänster. Som svar på rapporten gick näringslivsorganisationen Hantverkarna ut med ett svar på rapporten, där de bland annat uppmanade konsumenter och hantverkare att kommunicera bättre med varandra.

Vi rapporterade om händelsen här: Kommunicera bättre med din hantverkare

Sveriges Radio genomförde tidigare i år en intervju med Elin Håkansson från det kommunala Konsument Uppsala. Hon kunde berätta om sina egna erfarenheter gällande problem med hantverkare och bristande kommunikation.

Hon berättar att det första man alltid ska göra inför ett planerat bygge är att hämta in offerter från flera olika hantverkare innan man bestämmer sig för vem man ska anlita. Det viktigaste att tänka på är att ju mer detaljerad man kan vara i ansökan desto lättare är det att jämföra offerterna man får. Offertbegäran bör innehålla så mycket som möjligt, till exempel saker som vem som står för materialkostnader och frakt av bråte.

Ju mer detaljerad man är, desto lättare blir det också för hantverkaren att ge ett detaljerat svar på vad de kan erbjuda. Tips på hur vilka hantverkare man ska hämta offerter från kan man få bland annat genom att fråga vänner och grannar efter företag som de varit nöjda med.

Elin Håkansson föreslår också att man ska träffa hantverkaren personligen innan man bestämmer sig för vem man ska anlita. Hantverkaren är trots allt en person som kommer att vistas i hemmet, så en bra personkemi kan vara en stor fördel. I samband med detta bör man också fråga hantverkaren om de har F-skatt, om de tillhör någon branschorganisation, är behöriga för att utföra jobbet och om de är försäkrade.

Nästa steg är att skriva ett bra och tydligt avtal. Hon berättar att det finns väldigt bra och välformulerade mallar på avtal på Omboende.se, som man kan fylla i tillsammans med hantverkaren.

För mer tips kan man lyssna på hela intervjun på Sveriges Radio här: sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6101051