Exotiska regnskogsväxter som klarar den svenska vintern

Om du vill ha mer grönt i hemmet under vinterhalvåret men inte vet vilken typ av växter du ska välja för att de ska överleva finns det en smart lösning: regnskogsväxter.

När höst- och vintermörkret lägger sig över Sverige blir man lätt sugen på att piffa upp hemmet med lite levande växter. Trenden med gröna växter därhemma är stark, men det kan vara svårt att hitta rätt typ av växt som klarar av vår mörka vinter. Krukväxter gillar inte att stå i skuggan under majoriteten av dygnets timmar och det blir för varmt inomhus för att de ska må bra. Alternativet är att hitta växter som trivs med att växa där det är mörkt och varmt. Just det – regnskogens undervegetation. De behöver inte vara trista och tråkiga; tvärtom är många färgsprakande med blad i många olika färger. Det gör dem alldeles perfekt anpassade för att fungera som krukväxter.

Ett tips är att sätta ihop regnskogsväxterna i en enda kruka av ett större mått. På så sätt kommer den vackra gröna färgen fram och det blir en fin visuell upplevelse. Zamiakalla, som också kallas för garderobsblomma på svenska, också fungerar utmärkt under vår mörka vinter eftersom den klarar sig bra utan så mycket ljus. Läs mer på Dentropiska.se.

Det är helt andra förutsättningar för att underhålla en gravplats på vintern då kylan och mörkret inte kan påverkas. När man besöker en grav så är det vanligt att man tänder ett ljus och lämnar en blomma. Det finns faktiskt många olika växter som klarar den svenska vintern och fortfarande är fina att titta på. Mer inspiration kan man hitta på Lidsten.se.

Blommande krukväxter behöver ljus

När det kommer till krukväxter som blommar blir kravet på att de ska få ljus lite större. De tycker inte om att stå i mörker och föredrar att stå i fönster. De som trots allt klarar sig på lite färre solstrålar är lökväxter som amaryllis och hyacint. Kanske vill man dock ha möjligheten att välja något annat. Då kan man skaffa en växtlampa, som gör att man slipper problemet med för lite ljus.

Den nya generationens växtlampor är betydligt snyggare och mer praktiska än den förra, vilket har sin grund i att fler och fler inser hemmaodlingens charm. En växt borde ha 14 timmars ljus om dagen, så det kan vara smart att koppla in en timer för att se till att växterna får det de behöver.

Grönt och gott

Blomsterfrämjandet gör varje år en trendanalys och nu är trenden att grönt är skönt. Gröna växter i kombination med ätbara växter är det som gäller. Det är inte bara en estetisk fördel att ha växter i sitt hem – en hel del verkar också renande på luften och när det gäller ätbara växter kan du med fördel använda kryddor som basilika och persilja i matlagning.